به درگاه اطلاع رسانی شرکت اونیکس خوش آمدید

شرکت مشاور معدنی اونیکس بهره بردار معدن منیزیت قلعه بید

                      ایران - سیستان وبلوچستان

چالش های آنالیزهای مواد معدنی در آزمایشگاه های معدنی

چالش های آنالیزهای مواد معدنی در آزمایشگاه های معدنی

چالش های آنالیزهای مواد معدنی در آزمایشگاه های معدنی

معادن به عنوان تأمین کننده مواد اولیه صنعت ، نقش بسزایی در توسعه جوامع بشری داشته و دارد نخستین گام برای رسیدن به این هدف اکتشاف معدن است . به مجموعه ای از علوم ،فنون و مراحلی که کمک میکند تا اندیس یا رخنمون معدنی ارزش اقتصادی لازم را پیدا نماید و به عنوان ذخیره مطمئن معدنی با تناژ و عیار مشخص قابل استخراج باشد اکتشاف  نامیده میشود. اکتشاف کانسارها شامل سه مرحله مقدماتی ،نیمه تفضیلی و تفضیلی است که یکی از ارکان مهم در فاز اکتشاف معدن آنالیز دقیق ماده معدنی میباشد بدین معنی که اگر در تمامی مراحل اکتشاف بصورت کاملا سیستماتیک و دقیق مانند پی جویی ،ژئوشیمی ،ژئوفیزیک ،حفر ترانشه و حفاری های عمیق ( مغزگیری ) پس از مطالعات دفتری انجام گیرند و حتی ذخیره مطمئن کشف گردد امّا عیار ماده معدنی اقتصادی و مقرون به صرفه نباشد باز هم آن ذخیره معدن نامیده نمی شود .بنابراین در مبحث اکتشاف تمامی مراحل دارای اهمیت نسبتاً یکسان هستند و بایستی خیلی دقیق انجام شوند تا بتوان به معدن دارای ارزش اقتصادی دست یافت توضیح سایر مراحل اکتشاف مانند مطالعات دفتری ،پی جویی و اکتشاف ( مطالعات زمین شناسی ، نقشه برداری ،حفر تراشه ژئوشیمی  و ژئوفیزیک)بجز آنالیز مواد معدنی در اینجا موضوع بحث نیست .

 

آنالیز مواد معدنی

 

همانگونه که اکتشاف مواد معدنی روز  به روز پیشرفته تر و هوشمندانه تر میشود مهمترین ،پرهزینه ترین و پر ریسک ترین مرحله اکتشاف حفاری است . حفاری موفق تضمین کننده یک معدن کاری پایدار تلقی میگردد درصورتی که آنالیز مغزه های خارج شده دقیق وکامل باشد .

از دیدگاه متخصصین اکتشاف حفاری تعیین کننده تمام برنامه های معدن کاری در آینده است و مانند چشم مکتشف در زیرزمین عمل میکند . مکمل همین موضوع تکنولوژی های مرتبط با آنالیز و تشخیص عیار ماده معدنی مانند چشمی بینا برای معدن کاران عمل میکند و با تجهیز به این ابزار میتوانیم مشخص کنیم که چه ثروتی در یک مشت خاکی که از معدن استخراج کرده ایم وجود دارد .

آزمایشگاه های مواد معدنی در کشور زیاد نیستند امّا گاهاً مشاهده میکنیم برای تشخیص عیار یک ماده معدنی که به آزمایشگاه های متفاوت ارسال میشود ، نتایج حاصله هم خوانی قابل قبولی ندارند که این موضوع به دو فاکتور مهم بستگی دارد ، اول اینکه دستگاه ها و تکنولوژی مورد استفاده در آزمایشگاه مورد نظر به چه میزان با استانداردی جهانی تطابق  دارند و آیا از دستگاه ها و امکانات آزمایشگاهی مدرن بهره میبرد ، دوم اینکه دانش و تخصص نیروی انسانی و تکنسین هایی که مشغول فعالیت در آزمایشگاه هستند تا چه حد به روز بوده و همگام با پیشرفت دنیای مدرن و صنعتی میباشند .از آنجاییکه چه در بحث اکتشاف و چه در بحث استخراج و فروش مواد معدنی آزمایشگاه به عنوان گلوگاه خروجی تمامی فعالیت های انجام گرفته در معدن میباشد و نهایتاً با آنالیز صحیح و تعیین درست عیار ماده معدنی با کمترین خطا است که  به ماده معدنی ارزش می بخشد و  میتواند نقش فوق العاده مهمی را در صنعت معدن کاری و اقتصاد ملی ایفا نماید .

با توجه به هزینه های هنگفت اکتشاف، مهمترین نقش در تأیید یا رد مطالعات اکتشافی را آزمایشگاه و نتایج آنالیز نمونه های دستی و در نهایت نمونه های مغزه دارد. اگر نتایج آنالیز قابل  قبول باشند پتانسل بعدی که مورد مطالعه قرار گرفته تبدیل به معدن میگردد و در غیر اینصورت مکتشف عملیات را متوقف و محدوده مورد مطالعه را ترک می نماید .

در این رهگذر اگر نتایج آنالیز ها به هر دلیل، خطای دستگاه ها و یا نیروی انسانی با عیار واقعی کانسنگ هم خوانی نداشته باشد چه بسا ذخیره مورد نظر غیر اتقتصادی تشخیص داده شود و با وجود هزینه های انجام شده تبدیل به معدن نخواهد شد و یا عکس آن ذخیره کم عیار و غیراقتصادی ،در گزارشات آنالیز ارائه شده توسط ازمایشگاه به عنوان پتانسیل معدنی معرفی شده بهره بردار را پس از سرمایه گزاری جهت فرآوری در آینده دچار مشکل نموده و تمامی هزینه های انجام شده عبث خواهند بود. پس می توان نتیجه گرفت که چنانچه نتایج آنالیزهای مواد معدنی  در آزمایشگاهی که با دستگاه های مدرن و تکنولوژی پیشرفته توسط تکنسین های مجرب و با دقت عمل بالا انجام گردیده اند نقش اساسی و محوری را در مراحل بعدی از اکتشاف ایفا میکند

2 نظر

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.