
معدن منیزیت قلعه بید ؛ تنوع تیپ های مختلف و ذخیره
از آنجاییکه منیزیت در ایران یک کانی منحصر به فرد بوده و فقط در استانهای سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی یافت میشود و ذخایر استان سیستان و بلوچستان به مراتب خیلی بیشتر از خراسان جنوبی بوده و علی الخصوص معدن منیزیت قلعه بید به عنوان بزرگترین معدن ایران که قریب به نیمی از ذخیره منیزیت کشور را در خود در خود جای داده در تامین فرآوردههای منیزیتی و دیرگداز کشور میتواند نقش بسزایی ایفا نماید.معدن منیزیت قلعه بید ۲۸ کیلومتر مربع وسعت دارد، طول ۱۶ کیلومتر و عرض متوسط ۱.۷۵ کیلومتر در تمامی ۱۶ کیلومتر طول معدن کانی سازی منیزیت انجام گرفته و شواهد شامل ترانشهها ،سینه کارها و کاملاً مشهود میباشد.
قلعه بید تنها معدنی است که تمامی تیپهای منیزیت اعم از گل کلمی، رگهای و ثانویه را دارد این مشخصه را هیچ کدام از معادن کشور ندارند.در این معدن به طول ۷ کیلومتر و عرض متوسط ۱۰۰ متر و میانگین عمق ۵۰ تا ۶۰ متر و و با فراوانی متوسط ۱۵ درصد ذخیره گل کلمی موجود است که به تنهایی ذخیرهای قریب به ۱۵ میلیون تن را داراست عیار این تیپ منیزیت از ۸۸ تا ۹۵درصد میباشد.
هم اکنون یک کارگاه استخراج به طول ۳۰۰ متر از این نوع فعال است و روزانه ۱۰۰ تن منیزیت کانه آرایی شده قابل فروش تولید میشود.
تیپ دوم منیزیت در این معدن از نوع منیزیت ثانویه در تشکیلات رسوبی میباشد که طول این کانی سازی ۲ کیلومتر عرض متوسط ۵۰ متر و حداقل عمق نیز ۵۰ متر میباشد ،رنگ این نوع منیزیت فوق العاده سفید و دارای عیار ۹۳ تا ۹۵ درصد میباشد که پس از کلسینه شدن جهت مصارف دارویی بهترین گزینه است در این تشکیلات سینه کار باز شده و تستهای لازم انجام گردیده و مورد تایید قرار گرفته است ذخیره این تیپ بیش از ۳ میلیون تن میباشد.
اما نوع رگه ای این معدن ۵ کیلومتر طول، ضخامت متوسط ۵ متر و عمقی که تاکنون کار شده ۵۰ متر است ذخیره این تیپ منیزیت در معدن قلعه بید بیش از ۳ میلیون تن میباشد
در بخشهایی از این تیپ منیزیت به میزان ۲ الی ۳ درصد آهن وجود دارد که تنها منیزیت آهندار کشور است و متقاضیان زیادی جهت تولید کلسینه و سینتره دارد.
با توجه به ذخیره معدن قلعه بید و تنوع انواع منیزیت،عیارهای ۸۵ تا ۹۵ درصد بدون هیچ تردیدی میتوان گفت که این معدن به تنهایی میتواند خوراک واحد فرآوری با هر ظرفیتی را تامین کند.